De diëtist test GOK

dinsdag 13 juni 2017

Sinds een paar weken werken we onder andere met de methode van Grip op Koolhydraten (GOK) voor mensen die willen afvallen of hun bloedsuikers verlagen door middel van een koolhydraatbeperking. 
Het is altijd even studeren om een nieuwe aanpak onder de knie te krijgen, maar oefening baart kunst.

Deze keer wilde ik (Liesbeth) het anders aanpakken. Om de methode goed onder de knie te krijgen besloot ik fase 1 ook 2 weken te gaan volgen. Zoals veel vrouwen wil ik ook altijd 1-2 kg lichter zijn en ik heb regelmatig last van trillerigheid aan het eind van de dag. En daarnaast vind ik het interessant om te ervaren wat de klanten ervaren als ze onze adviezen opvolgen.

De komende 2 weken deel ik dan ook mijn wel en wee met GOK op deze website. En hieronder vertel ik over de eerste 3 dagen GOK.

Dag 1: zaterdag 10 juni 2017
Sommigen zullen misschien denken, wat gek dat je op een zaterdag start met een dieet. Het klopt dat veel mensen zeggen: 'Ik start maandag', maar voor mij kwam het weekend goed uit.

Zo kon ik me goed voorbereiden op de boodschappen die ik moest halen en het maken van een menu voor de eerste 2 dagen. Het kost namelijk best wel wat tijd als je je voedingspatroon gaat veranderen. Ik ben nogal een gewoontedier en ontbijt op maandag tot en met vrijdag altijd met kwark, muesli en een banaan. Mijn lunch is vaak brood of crackers en bijna altijd met hetzelfde beleg op alle boterhammen en crackers. Ik wissel wel in beleg op de dagen.
Daarnaast heb ik een gezin met 3 jonge kinderen en een drukke eigen praktijk, dus die voorbereiding is wel belangrijk voor mij. Anders is het dieet bij voorbaat al gedoemd te mislukken door alle drukte en het daardoor weer terugvallen in gewoonten.

Vrijdagavond waren de eerste boodschappen al gedaan en dat is maar goed ook, want om 8 uur moest ik zaterdagochtend al bij de kapper zijn. Een ontbijt van 100 gram roomkwark met 25 gram noten leek me een prima begin van mijn eerste GOK dag. Om 11.30 was ik terug van de kapper en wat boodschappen. Ik had zo'n enorme trek, terwijl ik de dag normaal echt wel doorkom op kwark, 2,5 eetlepel zelfgemengde muesli (zonder rozijnen enz.) en een banaan, lukte me dat nu echt niet. Om 12 uur zaten we al aan de lunch, door mijn toedoen. Normaal red ik het wel tot 12.30 uur. Maar misschien kwam de trek ook wel doordat het de eerste dag van het dieet was.

Als lunch nam ik een salade met zalm. Heerlijk, mijn kinderen hadden er ook wel trek in. Vooral de zalm natuurlijk, gelukkig voor hen was er nog wat over.

Tegen 16 uur kreeg ik het wel moeilijk, maar ik wilde geen tussendoortje nemen, omdat een koolhydraatbeperking fase 1 het beste werkt als je geen tussendoortjes neemt. Natuurlijk mag je koolhydraatbeperkte tussendoortjes nemen als je het niet volhoudt. Maar ik heb gezorgd dat we wat eerder dan normaal zouden gaan eten. We hadden een barbecue gepland voor die avond en dat is prima te doen voor het koolhydraatuurtje. Ik heb 2 stukjes stokbrood met lekkere aïoli en kruidenboter genomen en verder veel salade en wat groenten en vlees van de barbecue en als fruit erbij een stuk watermeloen. Gelukkig drink ik al niet zo vaak alcohol, dus dat mis ik ook niet. Na de barbecue zat ik goed vol en met een grote kop thee in de avond, kwam ik die wel door. Deze dag heb ik 64 gram koolhydraten gegeten.

Ik houd mijn voeding bij via myfitnesspall, maar ik merk wel dat ik niet elk ontbijt en lunch onder de 5 gr koolhydraten blijf.

Zondag: 11 juni:
Een dagje Drievliet op het programma. Dit maakte het meteen al lastig, hoe zorg ik ervoor dat ik de ochtend doorkom. Ik ben begonnen met een bordje met kaas, tomaat, zelfgemaakte mayonaise en 1 ei. Mijn vader deed dit vroeger al toen ik klein was regelmatig, al at hij er wel een boterham bij. Ik heb tot 13 uur geen honger gehad, ondanks ook nog een fietstocht van 30 minuten.

We hebben niet geluncht in Drievliet maar weer thuis. Ik had al zitten bedenken wat ik zou kunnen eten daar, maar eigenlijk is niets geschikt. En ik vond het jammer om dan mijn koolhydratenuur in te zetten, terwijl er zelfgemaakte pizza op het menu stond voor de avond. Dus het kwam goed uit dat we al thuis waren. Daar heb ik 2 rookkaascrackers gegeten met daarop zelfgemaakte surimisalade en geitenkaas en daarnaast nog wat alfalfa.

Deze tweede dag ging me al een stuk beter af. Voor de avond heb ik de pizzabodem met amandelmeel gemaakt en daarop flink beleg. Het stukje was echt wel veel kleiner dan ik gewend ben, dus ik heb er een flinke salade bijgemaakt en als toetje hadden we weer watermeloen en 1 blokje pure chocolade. Ik was voldaan in de avond en mijn kop thee was voldoende.

Deze dag vond ik het vooral lastig dat je niet zomaar een ijsje kan kopen (de kinderen natuurlijk wel, al moest ik de aangeboden hapjes van hen afslaan) en dat je in ad hoc situaties wel je koolhydratenuur van tijdstip zou kunnen veranderen, maar dan heb je geen fruit en weinig groenten erbij. En het fruit kan je dan later op de dag niet meer eten. Mijn tip is dan ook om dagjes uit goed vooraf te plannen en eventueel fruit mee te nemen en wellicht een koolhydraatarm tussendoortje voor als de kinderen een ijsje eten.

Deze dag was wel veel lager in koolhydraten, maar 29 gram, maar ik had er minder last van dan zaterdag.

Maandag: 12 juni:
Heel dapper heb ik nog een keer de roomkwark met noten geprobeerd, maar deze hoeveelheid is echt te weinig voor mij. Gelukkig had mijn zoontje, waar ik mee thuis was, ook om 11.45 echt veel trek en zijn we dus maar gaan lunchen. Ik had wel 2 eetlepels Colon clean gebruikt na het ontbijt, maar ook dit vulde niet voldoende. 

Voor de lunch heb ik een kipfilet gebakken met kerriepoeder en paprikapoeder en deze op salade gelegd met nog wat gorgonzola eroverheen. Heerlijk en het vulde me wel, maar om 17 uur kreeg ik toch echt ook wel weer trek. Een druppeltje pepermuntolie (Toco Tholin) in mijn mond helpt dan wel om niet persee iets te willen eten. En voor een frisse adem natuurlijk. 

In de avond hadden we gebakken aardappeltjes met zelfgemaakte mayonaise (ik heb 1 aardappel gegeten), met biefstuk, brocolli en ik had nog extra salade voor mezelf gemaakt en als toetje een appel. Heerlijk.

Omdat het dit weekend niet was gelukt om te gaan hardlopen, had ik dat gepland voor vanavond. Ik was benieuwd hoe dat zou gaan met minder koolhydraten. Er stond een loop van 35 minuten op het programma, ik loop dan ruim 5 km. Ondanks de flinke wind kon ik vanavond nog iets sneller dan de afgelopen weken en dat voelde goed. Daarna was een kop thee voldoende, maar eigenlijk is dat altijd voldoende na het sporten voor mij.

Vandaag heb ik 70 gram koolhydraten gegeten. Ik heb geleerd dat het ontbijt met kwark en noten echt te weinig is voor mij en dat ik op zoek ga naar alternatieven de komende 2 weken. Ik wil namelijk niet meteen de hoeveelheid koolhydraten daar verhogen of een tussendoortje inplannen.

In de loop van de week horen jullie meer over mijn zoektocht en ervaringen!Meer berichten