Kieskeurige eter? Gratis e-book!

Met tips om van jouw kind (2 tot en met 10 jaar) een goede eter te maken.


Download
e-book »

Eén week GOK volgen om het te ervaren

dinsdag 23 januari 2018

In november heb ik, Sarah (diëtist bij Prima Voeding) de bijscholing van Grip Op Koolhydraten (GOK) gevolgd. Ik begeleid al een tijdje mensen die GOK volgen, maar nu werd het toch echt tijd dat ik het ook zelf ging ervaren. Om die reden ga ik één week GOK volgen.

Starten met een nieuw voedingspatroon heeft voorbereiding nodig. Vandaar dat ik in het weekend inkopen heb gedaan. Mijn boodschappenlijstje zag er als volg uit:

- Griekse yoghurt 10% vet

- Roomboter

- Chia zaad

- Lijnzaad

- Zonnebloempitten

- Bakpoeder

- Koekkruiden

- Amandelen

- Walnoten

- Haverzemelen

- 48+ kaas

- Eieren

Ik heb gelijk bedacht hoe ik mijn ontbijt, lunch en warme maaltijd voor de maandag (eerste GOK dag) ging indelen.

Normaal heb ik een stevig ontbijt met een mix van magere yoghurt en kwark, havermout, lijnzaad en wat fruit. Ik gebruik dan zeker wel 400 ml zuivel (yoghurt en kwark). Helaas zit er in de zuivel producten ook koolhydraten en kan ik tijdens de periode van GOK maar 100 ml nemen. Om die reden heb ik voor een extra volle yoghurt gekozen (10% vet), om hopelijk hiermee een vol gevoel te krijgen.

Daarnaast heb ik in het weekend een Noors platbrood gebakken (recept uit het 4e boek). Het is makkelijk om te maken en het kan bewaard worden (in koelkast of vriezer). Ik ben van plan mijn koolhydraten-uurtje in de avond te doen. Ik eet een aantal avonden bij mijn ouders en schoonouders. Dan is het toch handig als het koolhydratenuurtje op dat moment is. Zo kan ik met de pot mee eten.

Daarnaast heb ik een uitdaging. Ik eet namelijk geen vlees, vis of kip. Laten we kijken of GOK goed samen gaat met een vegetarisch eetpatroon. Vast wel!

 

Dag 1: Maandag 22 januari 2018

Op maandag werk ik altijd. Daarom was het fijn dat ik in het weekend al wat voorbereidingen had gedaan.

Ik begon mijn dag met een ontbijt van Griekse yoghurt (100 gram) en een mix van haverzemelen, lijnzaad en zonnebloempitten. Daarnaast had ik 3 stukjes van het Noors platbrood belegd met kaas en een grote kop thee. Het was niet mijn meest favoriete ontbijt, maar het smaakte mij goed.

Na op werk te zijn aangekomen, had ik Liesbeth enthousiast een e-mail gestuurd dat ik was gestart met GOK. Ik vertelde haar wat ik had ontbeten. Liesbeth liet mij weten dat er iets niet helemaal goed was gegaan. Door een combinatie van Griekse yoghurt met zaden en Noors platbrood kwam ik boven de 5 gram koolhydraten uit. Oeps! Fout nummer één! Maar wel wat van geleerd en daar doen we het voor.

Voor de lunch had ik 2 stukjes Noors platbrood meegenomen en een aantal dikke plakken kaas. Aan het eind van de middag kreeg ik toch een beetje een honger gevoel en heb ik 1 handje noten genomen.

Doordat ik bij mijn ontbijt de fout in was gegaan en wel een tussendoortje had genomen, had ik besloten om er ’s avonds dan maar een groene-maaltijd van te maken. Deze bestond uit groentesoep (bestaande uit groene ingrediënten), omelet en salade. Ik had iets te veel ei gebruikt voor mijn omelet (wel 5 stuks) en kreeg de hoeveelheid die ik had gemaakt niet op.

Al met al een goede eerste dag, met een klein foutje. Maar dit foutje heb ik wel gecompenseerd!

 

Dag 2: Dinsdag 23 januari 2018

Dinsdag is mijn vrije dag en daardoor had ik wat meer tijd voor het eten. Om die reden had ik besloten om het koolhydraat-uurtje ‘s middags te doen. Ik had immers voldoende tijd om een koolhydraatarme warme maaltijd te bedenken en te bereiden.

Ik begon de morgen met 2 stukjes Noors platbrood met dikke plakken kaas en een grote kop thee. Het Noorse platbrood bevalt mij goed! Ik ben de ochtend door gekomen zonder honger gevoel, dus dit was voldoende.

Vervolgens ging ik aan de slag met het bereiden van de noten/zaden-muesli (recept uit het 4e boek). Een deel hiervan gebruikte ik voor mijn lunch en het andere deel kon ik mooi bewaren voor de volgende dagen. Mijn lunch werd dus het koolhydraten-uurtje en bestond uit; 250 gram Griekse Yoghurt (1/4 oranje), 25 gram noten-muesli (1/4 groen), 100 gram fruit (1/4 oranje) en een groot stuk komkommer (1/4 groen).

Voor vanavond heb ik groente-lasagne op de planning staan. Tevens ga ik vanavond sporten. Ik volg een aantal keer per week groepslessen in de sportschool. Vanavond staat BBB op het programma (Buik-Billen-Benen, een combinatie van een half uur dansen/cardio en een half uur krachttraining). Ik ben benieuwd hoe het sporten mij zal vergaan na een dag met weinig koolhydraten.

 Meer berichten