Thema van de maand: Coeliakie

vrijdag 6 april 2018

Het thema van deze maand is coeliakie. Volg ons ook op Facebook voor extra berichten en recepten.

Wat is coeliakie?

 

Coeliakie (je spreekt het uit als seuliakíé), wat is dat? Coeliakie is een glutenintolerantie. Dat betekent dat je niet tegen gluten kunt. Wanneer iemand met coeliakie wel gluten eet, raakt het slijmvlies van de darm beschadigd, met alle gevolgen van dien. Ook kunnen er andere klachten voorkomen, als depressie, bloedarmoede en botontkalking. De enige oplossing na de diagnose coeliakie is een levenslang glutenvrij dieet.

Wat zijn gluten?

 

Wat zijn gluten? Gluten zijn het eiwitcomponent in tarwe, rogge, gerst en kamut. Daarnaast zijn er aantal producten die door kruisbesmetting gluten kunnen bevatten, zoals haver en quinoa.

Waar kunnen wij je bij helpen?

 

Wanneer je coeliakie hebt, is het belangrijk om een strikt glutenvrij dieet te volgen. Dit kan soms best lastig zijn. Waar kunnen wij je bij helpen?

  •  We kunnen je vertellen in welke producten wel en geen gluten voorkomen. Dat lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar er zijn veel producten waar twijfels over bestaan.
  • We kunnen je tips geven om het etiket van een product te lezen. Op deze manier kun je zelf in de supermarkt bekijken welke producten je wel en niet kunt gebruiken.
  • Daarnaast is de keukeninrichting belangrijk, met name wanneer het huishouden bestaat uit mensen met en zonder een glutenvrij dieet
  • Hoe ga je om met een glutenvrij dieet als je uiteten of op vakantie gaat?

 

Lid diëtistennetwerk Nederlandse Coeliakievereniging

 

Liesbeth is lid van het Diëtistennetwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Sarah is afgelopen week bij de basisscholing geweest van de NCV om volwaardig lid te kunnen worden. Op ons spreekuur kun je terecht voor al je vragen omtrent coeliakie.

 Meer berichten