Thema van de maand: feestdagen, kerst

dinsdag 18 december 2018

Wat zijn jouw plannen voor de kerst? Vaak weten we al ver van tevoren wat we gaan doen met de kerst. Ga je uit eten? Vier je de kerst bij familie of vrienden? Of blijf je lekker thuis?Heb je een uitgebreid kerstontbijt of brunch of heb je alleen een kerstdiner?
Wij geven een aantal tips om de kerstdagen ‘gezond’ door te komen.

Het kerstonbijt of de kerstbrunch:
Heb je geen kerstontbijt of brunch? Kies dan voor een gezond ontbijtje en een lunch. Zo start je de kerstdagen in ieder geval goed.

Probeer het ontbijt en de lunch zeker niet over te slaan. Wanneer je dat doet, ga je hongerig aan tafel voor het kerstdiner en juist dit kan ervoor zorgen dat je dan meer eet.
Heb je wel een kerstontbijt of brunch? Zorg dan dat er ook wat gezonde opties op tafel aanwezig zijn, zoals yoghurt en fruit. Als beleg kun je kiezen voor bijvoorbeeld een gekookt ei of kiprollade.

Kies maximaal één ongezond broodje bij het ontbijt of de lunch. Dus of een stukje kersstol of een croissantje.

Tussendoor:
Probeer zoetigheid tussendoor zoveel mogelijk te vermijden. Vaak is er al genoeg zoetigheid te vinden in de maaltijd; zoals een kerststol of een heerlijk zoet dessert. Vermijdt daarom de zoete tussendoortjes. Maar ga je ook niet te buiten aan hartige snacks. Maak bewust keuzes in wat je gaat eten. We krijgen al genoeg calorieën binnen met de diners.

Diner:
Of je nou uit eten gaat, bij iemand gaat eten of het diner zelf verzorgd, probeer je wensen door te geven. Vraag bijvoorbeeld om zo veel mogelijk groenten bij het diner en kies voor mager vlees. Kies niet voor een voor-, hoofd- en nagerecht, maar hou het bij twee gerechten. Een gezond voorgerecht kan altijd, zoals een groentesoep.

Als je zelf het diner maakt, kan je dit heel fijn zelf bepalen. Geef de restjes mee aan de gasten. Zo blijf je zelf niet met het overtollige eten achter, waardoor je ook nog een 3e en 4e kerstdag hebt.

Alcohol:
Vaak drinken we meer tijdens de kerstdagen, als we gezellig bij elkaar zijn. Maar alcohol bevat veel kcal en je krijgt er meer trek van. Vraag eens om een half glas, zet je glas weg tussendoor of wissel af met een glas water, dan drink je minder alcohol. En is het makkelijker om gezonde keuzes te blijven maken en minder te eten.  

Beweging:
Wellicht breng jij de kerstdagen de hele dag door in de keuken om wat lekkers op tafel te kunnen zetten. Dan ben je in ieder geval actief bezig. Is dit niet het geval? Ga dan een stuk wandelen. Geloof me, dit voelt heerlijk als je dit gedaan hebt.
Vooral als je een opgeblazen gevoel hebt van al dat eten. Daarnaast kan het heerlijk ontspannen zijn! En met een fris hoofd is al het bezoek de hele dag ook beter te verdragen.

Wij wensen je gezonde kerstdagen, maar genieten mag!

 Meer berichten