Thema van de maand: mineralen, jodium

woendag 20 maart 2019

Jodium is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waar het lichaam maar heel weinig van nodig heeft. Het lichaam heeft jodium nodig om schildklierhormonen te produceren. Een spoorelement is een mineraal waar het lichaam maar heel weinig van nodig heeft. Schildklierhormonen zijn nodig voor de groei, het ontwikkelen van het zenuwstelsel en de stofwisseling.

Waar zit het in?

Jodium zit van nature in de voeding, zoals zeevis, zeewier, zuivelproducten en eieren. Maar het wordt ook toegevoegd aan bepaalde vleeswaren, bakkerszout en gejodeerd keukenzout. Mensen die weinig tot geen brood eten lopen sneller risico op een jodiumtekort. Een tekort heeft als gevolg dat de schildklier trager gaat werken. De schildklier heeft van nature een grote voorraad jodium, dus voordat je een jodiumtekort merkt ben je enkele jaren verder. In de voeding zit van nature niet in veel producten jodium, maar omdat het wordt toegevoegd door de voedingsmiddelenindustrie krijgen wij in Nederland wel voldoende jodium binnen.

 

Is teveel jodium ook erg?

Niet alleen een te lage inname van jodium heeft invloed op de schildklier, ook een te hoge inname heeft invloed op de werking van de schildklier, het kan er voor zorgen dat de schildklier vergroot of de schildklier gaat overstimuleren. Om deze reden is een veilige bovengrens vastgesteld, voor volwassenen is deze 600 microgram per dag.

 

Advies

In Nederland heeft de gezondheidsraad geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium vastgesteld. Omdat in Scandinavië in 2012 wel een aanbevolen hoeveelheid is vastgesteld hanteren wij deze ook in Nederland. Dit is voor volwassenen 150 microgram per dag.

 

Product

Hoeveelheid jodium (in mcg)

1 portie kabeljauw (120 gram)

292

1 snee volkoren brood

24

1 glas halfvolle melk

22

1 gekookt ei

18

1 plak 30+ kaas (20 gram)

7

Kipfilet voor op brood (15 gram)

1

 

Zoals hierboven te zien is, zit in 1 portie kabeljauw al meer jodium dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Producten die wij dagelijks eten zorgen er, zoals te zien is, ook voor dat we genoeg uit de voeding binnen krijgen. Daarom is het niet nodig om jodium tabletten aanvullend op de voeding te gebruiken. Behalve wanneer je weinig brood eet door bijvoorbeeld een dieet, zorg er dan voor dat je een multivitaminen gebruikt voor voldoende inname.

Eet jij weinig brood en wil je weten of je voldoende jodium binnenkrijgt of hoe je dat voldoende kunt binnenkrijgen? Maak dan een afspraak bij één van onze diëtisten.

 Meer berichten