Thema van de maand: mineralen, magnesium

dinsdag 12 februari 2019

Vorige week hebben we het over calcium gehad. Dit is een belangrijk mineraal voor de botten. Magnesium is ook belangrijk voor de botten. Het is namelijk nodig voor de vorming van bot en spieren. Veel mensen gebruiken dan ook magnesium tabletten als zij last hebben van spierkrampen/pijnen. Maar neem niet een te hoge dosering want, bij een hoge inname van magnesium via tabletten kunnen darmklachten ontstaan, zoals diarree.

 

Tekort

Een tekort aan magnesium komt niet vaak voor, omdat magnesium in veel verschillende voedingsmiddelen zit. Het komt alleen voor bij mensen waarvan de nieren of darmen slecht werken. En ook als je koolhydraatarm eet, kan je wel eens last krijgen van een tekort. Daarnaast is het moeilijk om vast te stellen, omdat er maar weinig magnesium in het bloed voorkomt. De meeste magnesium bevindt zich in de cellen, botten en spieren en organen van het lichaam. Een tekort is makkelijk op te lossen met een supplement.

 

Hoeveel hebben we nodig? 

De aanbevolen hoeveelheid magnesium voor volwassen mannen is 350 mg en voor vrouwen 300 mg. Het zit in volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten, vlees en zelfs in water zit magnesium.

Product

Hoeveelheid magnesium (in mg)

4 sneetjes volkoren brood

92

2 glazen halfvolle melk (300 ml)

36

3 lepels volkoren pasta

63

1 kipfilet

35

4 lepels spinazie

216

1 handje noten (25 gram)

571

1,5 L water

15

Totaal

514

 

Zo zie je dat je met een gevarieerd voedingspatroon makkelijk voldoende magnesium binnenkrijgt. Kies wel voor volkorenproducten en eet regelmatig groenten! 

 

 

Koolhydraatarm

 

Eet jij koolhydraatarm en heb je last van spierkrampen in de benen? Neem dan in overleg met de diëtist een magnesium supplement. Daarnaast bevatten noten veel magnesium en mag je deze zeker gebruiken bij een koolhydraatbeperking en eet volop groenten.

Heb je vragen over mineralen of vitaminen of je voeding? Maak dan een afspraak op ons spreekuur. Op onze locatie in Voorburg kan je vaak nog dezelfde week terecht, ook in de avond.

 Meer berichten