Thema van de maand: mineralen, natrium

dinsdag 5 maart 2019

Zout is wel bekend bij iedereen. Maar wat is natrium?
De benamingen natrium en zout worden vaak aangezien voor hetzelfde, maar dit is niet zo. De scheikundige naam voor zout is natriumchloride, oftewel keukenzout. Een gram zout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride.

Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. Natrium is net als kalium, belangrijk voor de vochtbalans in het lichaam. Het heeft het grote invloed op de bloeddruk. Daarnaast is het slecht voor je nieren om teveel zout binnen te krijgen. Een te grote hoeveelheid aan zout is dus slecht voor de gezondheid.

Waar zit het in?

Wat opvallend is, is dat we vaak maar 20% van het zout dat we eten zelf toevoegen aan de voeding. De overige 80% van het zout wat we binnenkrijgen komt door producten waaraan de fabrikant zout heeft toegevoegd. De reden hiervoor is om de smaak, structuur (van bijvoorbeeld brood en kaas) en houdbaarheid (van vlees, vis en zuurkool) te verbeteren.

Door het eten van brood, vleesproducten en kaas krijgen wij in Nederland het meeste zout binnen. Producten als kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, soepen, hartige snacks en sauzen bevatten het hoogste gehalte zout.

Product

Hoeveelheid zout (in gram)

Nasi Goreng kant-en-klaar (350 gram)

3,59

Pizza met tomaat en kaas

3,28

Kippensoep kant-en-klaar(250 ml)

2,28

Groentesoep met vermicelli kant-en-klaar (250 ml)

2,02

Rookworst (100 gram)

1,69

4 sneetjes volkoren brood

1,5

Gerookte zalm (40 gram)

1,32

1 plak belegen 48+ kaas (20 gram)

0,32

Hoeveel heb je nodig?

De maximale hoeveelheid zout die je binnen mag krijgen is 6 gram per dag. In Nederland eet 80% van de mensen meer dan dit. Van de 19-70 jarigen krijgt de helft zelfs 8,2 gram zout of meer binnen per dag.

Door bij het koken geen of heel weinig zout toe te voegen en het halen van kant-en-klaarmaaltijden te beperken krijg je voldoende en niet te veel zout binnen.

Wil jij minder zout gaan eten? Of wil je weten of je te veel zout eet? En wil je tips hoe je je voeding lekker kunt maken zonder zout? Maak dan een afspraak op het spreekuur met één van onze diëtistenMeer berichten