Thema van de maand: Vitaminen

donderdag 1 november 2018

November staat bij ons het teken van vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen krijgen vaak weinig aandacht en daarom zetten wij ze in de schijnwerpers de komende maand.

Meestal wordt er gekeken naar de hoeveelheid calorieën, vetten of koolhydraten in de voeding. Maar voor een volwaardig voedingspatroon zijn vitaminen en mineralen erg belangrijk. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid.

Door te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen en te variëren krijgen we verschillende vitaminen en mineralen binnen. In principe hebben we bij een volwaardig voedingspatroon geen extra vitaminen en mineralen nodig via supplementen. Echter eet maar 2% van de Nederlandse bevolking volgens de richtlijnen. Een aantal vitaminen moeten soms worden bij geslikt in speciale gevallen of voor bepaalde groepen mensen. Wanneer dit moet en waarom volgt in de blog over vitamine D. 

Er zijn 13 vitamines. We lichten in november daarvan vitamine D, vitamine C, vitamine B11 (beter bekend als foliumzuur) en vitamine B12 uit.

Er zijn ook een heel aantal mineralen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen mineralen en spoorelementen. Dit onderscheid heeft te maken met de hoeveelheid die het lichaam dagelijks nodig heeft. Van spoorelementen hebben we namelijk een stuk minder nodig, maar dat betekent niet dat ze minder belangrijk zijn. De mineralen waar we jullie wat meer over willen vertellen zijn: calcium, magnesium, kalium en natrium. En daarnaast vertellen we jullie ook meer over de volgende spoorelementen: ijzer en jodium.
Informatie hierover zal in februari volgen.
In december geven we jullie tips over hoe gezond te eten tijdens deze feestmaand en in januari helpen we jullie met het starten van goede voornemens.  

Wil je meer weten over een volwaardig voedingspatroon?
Twijfel jij of je wel voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt? Houd dan onze website en Facebook-pagina in de gaten.

Wil je persoonlijk advies? Maak dan een afspraak op het spreekuur bij Liesbeth of Sarah.Meer berichten