Werkdag van de diëtist

woendag 7 december 2016

Hoe ziet een werkdag van de diëtist er nu uit? Marrit vertelt erover:

Wat is het koud vandaag...
Met mijn overvolle tas inclusief laptop spring ik op mijn fiets. ‘Brr… wat is het koud vandaag’, denk ik terwijl ik mijn muts nog wat verder over mijn hoofd trek. Ik ben onderweg naar de locatie Jeugdtandzorg West op het Rijswijkseplein. Er staat een vol spreekuur op het programma.
 
Cariës en overgewicht
Allereest komt er een 9-jarig meisje uit Litouwen langs op spreekuur. Ze is via de tandarts doorverwezen voor cariës en ze heeft overgewicht. Het meisje drinkt veel frisdrank en lust geen groenten, ook neemt ze geen zuivelproducten. Moeder is erg bezorgd en zou graag willen dat ze wat afvalt, ze zijn samen al een aantal keer langs geweest en hebben de gegeven voedingsadviezen goed opgevolgd en vandaag ronden we daarom de consulten af. Het meisje drinkt nu alleen nog één glas sap in de middag als ze thuiskomt van school. Ze begint de dag met een glas ongezoete sojamelk, neemt tussen de middag een bakje yoghurt met fruit en vlak voor het slapen gaan drinkt meestal nog een glas warme melk. Ze begint steeds meer groenten lekker te vinden, doordat moeder nieuwe kookkunsten uitprobeert. Dat laat resultaat zien, want ze heeft al een aantal maanden geen gaatjes meer. Ook is te zien dat haar gewicht iets zakt en ze lekker groeit!
 
Ondergewicht als gevolg van ADHD medicatie
Daarna komt er een jongen van 5 jaar op consult. Hij is het afgelopen halfjaar 10 kilo afgevallen door het gebruik van ADHD medicatie, waardoor hij totaal geen eetlust meer heeft. Hij is via de kinderarts doorverwezen. Op dit moment heeft hij ondergewicht en is het de bedoeling dat hij (langzaamaan) weer aankomt. Er is besproken dat hij volle producten gaat nemen, bijvoorbeeld volle melk ’s ochtends bij het ontbijt en tussendoor en volle yoghurt na de warme maaltijd. Verder gaat hij dubbelbroodbeleg gebruiken op zijn brood. Ook is het nodig dat hij 1x per dag een flesje bijvoeding neemt tussen de maaltijden in om de tekorten bij te werken. Zo hopen we dat het gewicht (langzaamaan) zal stijgen en de eetlust weer wat toe gaat nemen.  
 
Hoog cholesterol en glucose-intolerantie
De volgende is een wat oudere dame van 78 jaar. Zij is via de huisarts doorverwezen wegens een glucose intolerantie en ook is haar cholesterol wat aan de hoge kant. De dame is tijdens het gesprek wat emotioneel doordat zij haar zoon mist die overleden is. Met wat kleine aanpassingen, zoals een glas karnemelk in de morgen, wat vaker hartig beleg op haar brood in plaats van suiker en een handje ongezouten nootjes in de middag, voelt zij zich energieker en zijn haar bloedwaardes verbeterd.
 
Sporter met lactose-intolerantie
Een 21-jarige sporter (6x in de week) met een lactose intolerantie komt daarna langs voor een intakegesprek. De rugbyer is het afgelopen jaar al 25 kilo afgevallen en hij zou graag nog 20 kilo eraf willen, hij blijft alleen haken op hetzelfde gewicht en weet niet wat hij nu nog kan veranderen aan zijn leefstijl. Samen nemen we zijn voeding door en kunnen we een aantal dingen veranderen, zoals het verminderen van frisdrank, wat minder aardappelen en pasta tijdens de warme maaltijd en meer groenten.
 
Cariës en moeilijke eter
Vervolgens komt er een 4-jarige jongen op consult met cariës en volgens ouders een moeilijke eter. Hij is via de tandarts doorverwezen en is al een aantal keer op consult geweest, ook komt hij bij een logopedist. We schrappen een aantal frisdrank momenten en vervangen die voor water, met goed resultaat voor het gebit. Toch blijven de normale eetmomenten een strijd voor de ouders, de jongen weigert, hoe hard ouders ook hun best doen met de gegeven adviezen. Moeder heeft het idee dat slikken pijn doet en dat hij daarom niets wil eten. Het blijkt inderdaad dat hij te grote amandelen heeft. Vandaag hoor ik dat er een operatie in het vooruitzicht staat en ik hoop dat het daarna beter zal gaan met eten.
 
Samen afvallen
Tot slot komt er nog een stel langs die graag samen willen gaan afvallen. De één is nog wat huiverig na de vele afvalpogingen, maar is nu wel weer gemotiveerd aan de slag te gaan. De snoepjespot op het werk lijkt een gevaar en ook de chocoladeletters en de chipjes gaan er ’s avonds graag in. We maken een plan om deze momenten te weerstaan en te vervangen voor gezondere alternatieven.
 
Voldaan 
Met een voldaan gevoel stap ik daarna weer de fiets op richting huis. Fijn gevoel om te zien hoe mensen zich door aanpassingen aan hun voedings- en leefstijladviezen een stuk beter gaan voelen!Meer berichten