Bewegen en een druk gezin, hoe doet Liesbeth dat?

donderdag 11 oktober 2018

Wij zien bij Prima Voeding veel mensen die moeite hebben met sporten of het ophogen van de beweging. Als moeder van 3 jonge kinderen (4-7 jaar) herken ik wel dat door drukte sport erbij inschiet. Sinds 2,5 jaar loop ik daarom elke week twee tot drie keer hard. Voor mij is het makkelijkste om als de kinderen slapen de deur uit te kunnen lopen. Als ik naar een sportschool zou gaan, dan moet ik eerst daarheen en dat kost toch weer meer tijd of bij een teamsport zit je vast aan bepaalde tijden. En dat is niet altijd in te plannen. Al ken ik ook gezinnen waarin dat heel goed gaat! Maar binnen het mijne lukt dat tot nu toe niet, behalve voor de kinderen wel.

Daarnaast fiets ik alles wat gefietst kan worden, ook al heb ik een auto voor de deur. Mijn man maakt wel eens opmerkingen over het feit dat mijn auto al drie weken op dezelfde plaats staat.
Helaas is onze bakfiets recent gestolen, maar die gebruikte ik veel. Een goede workout met 60 kg kind erin!
Nu vul ik de weekenddagen dus met het zo snel mogelijk leren fietsen van de kinderen. Dan kan de auto nog vaker blijven staan en ik leer ze meteen goede gewoonten aan. Ik moet er wel bij zeggen dat wij op 5 minuten lopen van school wonen, dus dat maakt het natuurlijk ook makkelijker.

Soms vragen mensen mij: “Hoe houd je dat nu vol, elke week hardlopen?”.
Ik houd ervan om uitgedaagd te worden, dus ik volg steeds nieuwe hardloopschema’s. Ik train met de app Start to run, waarin Evy me precies verteld wat ik moet doen om mijn doel te bereiken. Ik ben begonnen met het schema voor 5 kilometer, daarna voor 7,5 en 10 km. En ben nu bezig om mijn tijd op de 5 km te kunnen versnellen. Maar elke week je vaste 5 km rondje is natuurlijk ook prima.

Sinds dit voorjaar doe ik ook aan padel, een kruising tussen tennis en squash, maar wel in de buitenlucht. Nog één van de redenen dat ik niet naar een sportschool ga. Ik ben de hele dag al binnen en wil naar buiten! En ik moet zeggen, als afwisseling is het wel erg leuk om weer eens een andere sport op te pakken, nu de kinderen wat groter zijn.

Daarnaast doe ik nog zo’n twee keer per week kracht- en lenigheidsoefeningen. Dit kost me maar 10 minuten en de kinderen vinden het leuk om mee te doen. Met mijn activitytracker zorg ik er daarnaast ook nog voor dat ik 6 van de 7 dagen per week 10000 stappen loop. En sinds mijn kinderen Just Dance voor de Wii hebben, maak ik  geregeld een dansje samen met hen.

Belangrijk is dat je een sport kiest die je leuk vindt. Daarnaast moet het natuurlijk ook in je schema passen. Dan houd je het ook vol om te sporten.

Het is net zo goed om een half uur tot een uur te fietsen of te wandelen in plaats van sporten. Als je maar wat doet.
En ga je niet graag alleen? Motiveer dan je partner, buurman of -vrouw, vriend(in), die leuke moeder van school om wat te gaan doen. Want steun zorgt er ook voor dat je makkelijker gaat en gemotiveerder bent.
Al heb ik daar persoonlijk de laatste jaren niet zo'n last van, want het is ook heerlijk om even geen mama-geroep om me heen te hebben en dat is bij mij voor nu motivatie genoeg!

  

 Meer berichten