Kieskeurige eter? Gratis e-book!

Met tips om van jouw kind (2 tot en met 10 jaar) een goede eter te maken.


Download
e-book »

Thema van de maand: Koolhydraatbeperkt dieet

vrijdag 10 mei 2019

Charlotte, onze diëtist in opleiding, volgde 2 weken Grip op Koolhydraten (GOK) om te ervaren hoe dat is. Ze deelt hieronder haar ervaringen met jullie.

Proberen is ervaren

Doordat er bij Prima Voeding veel gewerkt wordt met de methode Grip op Koolhydraten, leek het Liesbeth een goed idee dat ik, Charlotte, dit ook voor 2 weken zou proberen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet vol enthousiasme aan begon. Dit kwam mede doordat ik net was begonnen met deze full time stage en mijn hoofd vol zat met nieuwe informatie. Hierdoor had ik weinig energie om mij goed voor te bereiden op het volgen van een dieet. Toch ben ik er aan begonnen omdat je het beste weet waar je het over hebt als je het zelf geprobeerd hebt.

Wat is GOK?

Maar wat is Grip op Koolhydraten? GOK is een manier van eten waarbij je drie hoofdmaaltijden per dag aanhoudt en bij twee van deze maaltijden maximaal vijf gram koolhydraten eet. De derde maaltijd, wat bij voorkeur de lunch of avondmaaltijd is, is het koolhydratenuur. Dit betekent dat je in dit uur wel koolhydraten mag eten. Dit dieet is geschikt voor mensen die willen afvallen en voor mensen met diabetes mellitus.

Start

Ik ben van start gegaan door eerst alle informatie te lezen over GOK, te bedenken wanneer op de dag ik mijn koolhydratenuur wilde en koolhydraatrijke producten die ik in huis had eerst op te eten. Daarna heb ik een boodschappenlijst gemaakt en heb ik voor meerdere dagen boodschappen gedaan. Ik wilde mijn koolhydratenuur in de avond doen, dus ik heb over de warme maaltijden niet echt hoeven nadenken. Wel heb ik nagedacht over: welk beleg wil ik hebben, wat wil ik ontbijten en welke koolhydraatarme crackers wil ik bij de lunch eten. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden, anders is de kans dat je de juiste producten en hoeveelheden in huis hebt iets minder groot, waardoor je juist de kans vergroot dat je verkeerde dingen gaat eten. Na al deze voorbereidingen ben ik van start gegaan.

Wat heb ik gegeten?

Wat ik voornamelijk at was 100 gram volle kwark in de ochtend met wat kaneel en een handje noten (25 gram). Ik heb er de eerste dag niet bij stil gestaan dat cashewnoten, pinda’s en pistachenoten niet mogen. In deze noten zitten te veel koolhydraten. Ik had per ongeluk de eerste dag cashewnoten door mijn kwark gedaan. Ik kwam hier al snel achter en toen kon ik de cashewnoten makkelijk vervangen door amandelen. Ook was ik verbaasd over hoe weinig 100 gram kwark is (2 volle eetlepels). Dit vulde in het begin totaal niet maar uiteindelijk wende ik er aan. Of nam ik een gekookt ei tussen de lunch en het ontbijt. In de middag at ik dagelijks twee koolhydraatarme crackers met roomboter en dik belegd met kaas of vleeswaren. Ook nam ik altijd een gekookt ei mee voor de momenten dat ik echt trek kreeg. Uiteindelijk heb ik de tussendoortjes weggelaten, maar in het begin moest mijn lichaam er heel erg aan wennen dat ik zo veel minder at. Dit ging op een gegeven moment een stuk makkelijker.

Ik merkte na een paar dagen al dat ik mij lichter voelde, dit kwam omdat ik gewend ben om veel brood te eten en dit ineens moest laten staan. Hierdoor at ik een stuk minder. Wat ik prettig vond aan het dieet was dat ik wist wat ik mocht ontbijten en lunchen en dat als ik dat op had, ik het daarmee moest doen tot de warme maaltijd. De eerste dagen nam ik nog wel tussendoortjes, maar bij dit dieet wordt aangeraden om die zo veel mogelijk te laten staan. Ik heb het dus eerst afgebouwd. Ik heb tijdens deze twee weken vooral in het begin veel honger gehad, mijn lichaam moest eraan wennen dat ik ineens een stuk minder at. Maar na verloop van tijd werd dit hongergevoel minder en raakte mijn lichaam eraan gewend.

Veel geleerd en afgevallen

Wat ik ervan heb geleerd is dat mijn productkennis voor GOK een stuk groter is geworden en daardoor mensen die dit doen beter kan begeleiden. Daarnaast weet ik door mijn ervaring veel beter wat het dieet inhoudt. Tijdens het volgen van GOK ben ik in twee weken tijd twee kilo afgevallen. Ik heb dus ook nog ervaren dat het wel degelijk werkt ondanks dat je voornamelijk volvette producten eet.

Zelf starten met GOK?

Heb je naar aanleiding van Charlotte’s blog ook interesse gekregen om te starten met GOK en wil je daar graag begeleiding bij. Maak dan een afspraak op het spreekuur bij een van onze diëtisten. Binnenkort starten we met een nieuw individueel 12 weken begeleidingsprogramma voor GOK. Houd onze website in de gaten voor meer informatie. En heb je interesse, mail ons dan alvast via info@primavoeding.nl met als onderwerp 12 weken GOK.

 Meer berichten