Aankomen tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent eet je natuurlijk voor jezelf en de baby, maar je hoeft dus niet voor twee te eten. Ga niet veel meer eten dan je gewend bent. Heb je extra trek, kies dan voor een boterham, wat groente of fruit, maar ga niet ineens snoepen of snacks eten.

Hoeveel kilo mag je aankomen

Vrouwen met ernstig overgewicht (BMI hoer dan 40) komen gemiddeld 6 kg aan, vrouwen met een gezond gewicht (BMI 18,5 – 25) gemiddeld 14,5 kg en vrouwen met ondergewicht (BMI lager dan 18,5) komen gemiddeld 14,2 kg aan. Het werkt net zoals voor je zwangerschap, dat alles wat je meer eet dan nodig is, dat je dat extra aankomt. Nog een nadeel van te veel aankomen, is dat je iets meer kans hebt op een zwaardere baby. De baby heeft op latere leeftijd weer een verhoogd risico op overgewicht. Het is dus erg belangrijk om niet te veel onnodige kilo’s aan te komen tijdens de zwangerschap. Ga daarentegen niet minder eten dan je nodig hebt of vasten. Dit is gevaarlijk voor jou, omdat je extreem vermoeid kan raken en de baby, omdat het de groei in gevaar kan brengen.

Hoe dat ik dat?

Houd je voedingspatroon aan van voor je zwangerschap en ga zoetigheid uit de weg. Je mag heus wel iets extra’s eten, maar kies dan voor een extra volkoren boterham, groente of fruit. Je kan natuurlijk ook letten op de verzadiging, door producten te kiezen die jou een voller gevoel geven. Producten hoog in vezels of eiwit zorgen namelijk voor meer verzadiging. 

Extra hulp?

Vind je het nog steeds lastig of heb je andere tips en adviezen nodig? Neem dan contact op en maak een afspraak met één van onze (kinder)diëtisten.