Coeliakie, wat is het precies?

Wat is Coeliakie?
Coeliakie is een auto-immuunziekte die de spijsvertering en opname van voedingsstoffen uit de dunne darm verstoort. Bij een auto-immuunziekte maakt het afweersysteem antistoffen aan, die vervolgens onze lichaamseigen cellen aanvallen. Mensen met coeliakie zijn gevoelig voor gluten. Dit is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, rogge en gerst. Wanneer iemand met coeliakie glutenbevattende voedingsmiddelen binnenkrijgt, treden ontstekingen en schade op als gevolg van reacties in de slijmvliezen van de dunne darm. De vertering en opname van voedingsstoffen wordt aangetast. Van coeliakie kun je helaas niet genezen.

Wat zijn de symptomen?
Coeliakie is erfelijk en kent verschillende symptomen. Een aantal veelvoorkomende zijn: 
•    Buikpijn
•    Misselijkheid/braken
•    Diarree
•    Humeurigheid
•    Slaperigheid
•    Gedragsstoornissen

Bij kinderen kunnen ontwikkelings- en groeiachterstanden een vroeg teken zijn. 

Het kan jaren duren voordat de symptomen verschijnen en ernstig worden. Met als mogelijk gevolg vitamine- en mineralentekorten of bloedarmoede. De klachten bij coeliakie verschillen per persoon. 

Is er een behandeling?
De enige behandeling bij coeliakie is het naleven van een strikt glutenvrij dieet. Door het volgen van een glutenvrij dieet kunnen de darmen langzaam herstellen en worden voedingsstoffen na verloop van tijd weer opgenomen. Hoe snel het herstel gaat verschilt van persoon tot persoon. De klachten nemen soms na een paar weken af, maar kunnen ook nog een hele tijd aanhouden. 

Bij een klein deel van recent gediagnostiseerde coeliakie patiënten wordt lactose-intolerantie gezien. Dit is vaak tijdelijk. 

Geen gluten? Wat dan wel?
In veel producten zit gluten, denk bijvoorbeeld aan brood, koekjes en pasta. Dat kan het volgen van een glutenvrij dieet ingewikkeld maken. Ook kun je een tekort krijgen aan bepaalde belangrijke voedingsstoffen.

Producten gemaakt van rijst, maïs, aardappel en sojameel zijn toegestaan. Let er wel op dat het niet “besmet” is met gluten. Dit gebeurd als het voedingsmiddelen in aanraking is geweest met een product dat wel gluten bevat. Op een etiket vind je dan altijd de woorden ‘kan sporen bevatten van’. 

Het eten van fruit, groenten, eieren, peulvruchten, noten en vleesproducten kan geen kwaad, aangezien deze van nature glutenvrij zijn. Bij bewerkte producten is het wel altijd belangrijk om te kijken of deze geen gluten bevatten.  

Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer producten die van nature gluten bevatten, maar nu glutenvrij worden gemaakt. Denk aan glutenvrije pasta, koekjes en brood. Deze hebben (meestal) een glutenvrij logo en staan in een apart schap in de winkel. 

Wist je dat wij ook gespecialiseerd zijn in het adviseren bij coeliakie? 

Het volgen van een glutenvrij dieet dat toch volwaardig is, is ingewikkeld. Het is daarom goed om contact op te nemen met een gespecialiseerde diëtist. Een diëtist informeert je over het samenstellen van een volwaardige glutenvrije voeding. Ga niet zelf experimenteren met de invulling van een glutenvrij dieet, er bestaat dan een grote kans op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Ook kan je samen zoeken naar glutenvrije alternatieven en krijg je hulp bij etiketlezen om te bepalen of een product glutenvrij is.  

Op zoek naar de juiste begeleiding? Maak dan een afspraak bij één van onze diëtisten. Wij coachen je graag! Je kan een afspraak maken op 1 van onze 11 locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons beeldbellen of telefonisch aan de slag.