Dé ergernis van veel ouders: langzaam etende kinderen

Wat doe je als je kind te langzaam eet?

Lijkt de maaltijd met je kind ook zo eindeloos te duren en staart hij of zij maar naar het bord? Misschien is je kind snel afgeleid of kauwt hij of zij heel langzaam? Hoe zou je omgaan met een kind die gewoon te langzaam eet? 

Het is belangrijk om te realiseren dat eten voor kinderen een vaardigheid is die ze hun hele kinderjaren zullen ontwikkelen. Dit heeft natuurlijk tijd en geduld nodig. En als ouder zou jij je kind moeten ondersteunen door bijvoorbeeld een positieve maaltijdomgeving te creëren waarin je kind zich veilig voelt om nieuwe smaken en structuren te proeven. Je moet dus zeker ook niet je kind dwingen om te eten, want dan gaat hij of zij juist meer weerstand vertonen. Teveel druk is eenvan de belangrijke redenen waarom een kind langzaam kan eten.

Andere factoren
Een andere reden is het ontbreken van een hongerprikkel. Als jouw kind heel erg hongerig is dan zal hij of zij sneller de maaltijd eten en dus minder lang aan de tafel hangen. Ideaal is om 2-2,5 uur tussen eetmomenten in te zetten. Als je kind tussendoor veel kleine hapjes gaat eten, dan heeft je kind waarschijnlijk minder honger aan tafel. 

Vermoeidheid
Vermoeidheid speelt ook een belangrijke rol als we het hebben over hoelang een kind aan tafel zit. Vergeet niet dat de avondmaaltijd de meest lastige is voor een kind. Hij of zij is dan vaak vermoeid, zeker na een lange schooldag of kinderdagverblijf kan je kind overprikkeld zijn. Merk je dit aan je kind? Dan kan je kijken of je de planning kan aanpassen en eerder kan eten. Of wat dacht je van warm eten tijdens de lunch? Of in ieder geval de groentes te verplaatsen naar een eerder moment op de dag?

Afleiding
Afleiding tijdens de maaltijd is ook een veel voorkomende reden waarom kinderen langzaam eten. Beperk daarom de afleiding tijdens maaltijden zoveel mogelijk. Geen tv of tablet tijdens het eten. Maar denk ook aan muziek, speelgoed, of de hond die de hele tijd aan tafel komt. Bekijk de maaltijdomgeving: wat zou je kind kunnen afleiden en hoe kun je de omgeving voor je kind neutraler maken om alle aandacht bij het eten te kunnen houden?

Hoelang duurt het eten?
Er is geen regel over hoelang een maaltijd duurt. Dat ligt helemaal aan jullie als ouders. Maar let er wel op dat kinderen vaak maximaal 20 minuten aandacht ergens aan kunnen geven. Bij baby’s en peuters is dit nog veel korter. Vaak is de honger al weg na de eerste hapjes. Daarna begint het treuzelen. En omdat je als ouder zo graag wil dat je kind eet, gaan we hier vaak lang in mee. Maar hoe langer je kind over de maaltijd doet, hoe minder zin hij er uiteindelijk krijgt. Probeer daarom de maaltijd binnen 20 tot 30 minuten af te ronden.

Houdt een timer bij
Wat vaak goed werkt om de maaltijdsduur te verkorten is het bijhouden van een timer. Zo maak je de tijd visueel zichtbaar voor je kind, bijvoorbeeld met een zandloper of een klok met kleurtjes. Zo ziet je kind hoeveel tijd hij heeft voor de maaltijd. Houd bij hoe lang een maaltijd duurt en kijk of je dit kunt afbouwen, eventueel stap voor stap. Duurt de maaltijd nu langer dan 45 minuten? Ga dan naar 40 minuten en vervolgens 35 minuten. Kijk goed naar je kind en wat haalbaar is voor je kind.

Laat je kind weten wanneer er opgeruimd wordt
Geef duidelijk van tevoren aan hoe lang de maaltijd duurt. En geef vijf minuten en een minuut voor het einde een vriendelijk signaal: “de maaltijd is zo afgelopen, als je nog wat wilt eten kan dat nu.” Kinderen hebben het nodig dat wij als ouders ook duidelijke grenzen aangeven. Tijdens de maaltijd krijg je de kans om je eten op te eten. 

Gezellige sfeer
Focus op een fijne maaltijd en niet op hoeveel en wat je kind eet. Dit zorgt alleen voor meer stress aan tafel. En probeer je niet te focussen op het negatieve, maar focus je juist op het positieve. Probeer een fijne sfeer voor je kind te creëren. Doe spelletjes aan tafel. Probeer er echt een fijn gezinsmoment van te maken. Complimenteer je kind over de vaardigheden rondom eten.

Meer hulp nodig?
Wil je meer leren over het eetgedrag van je kind en wil je bouwen aan die gezonde eetgewoontes waar je kind de rest van het leven profijt van heeft? Maak dan nu een afspraak bij een van onze (kinder)dietisten! Wij helpen je graag!