Hoe verbeter ik mijn weerstand?

Hoe verbeter ik mijn weerstand?

Voeding speelt een grote rol in ons immuunsysteem. Zeker in deze koude wintermaanden, merken we dat veel mensen de griep of een verkoudheid hebben. Onder andere gezonde voeding kan ervoor zorgen dat je minder snel ziek wordt en sneller hersteld. 

Voeding

Onbewerkte producten zoals, groenten, fruit noten, olijfolie en vette vis bevatten ontstekingsremmende stoffen zoals Omega en vitamine C. Deze kunnen ervoor zorgen dat je gezond blijft. Daarentegen heb je ook voedingsmiddelen die bewerkt zijn zoals frisdrank, bewerkt vlees, geraffineerde granen en suikers die juist een ontsteking bevorderen. Deze bevatten vaak ook geen vitamines en mineralen. 

Door gezond en gevarieerd te eten, kan je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen waarmee je je weerstand kan verhogen. Denk bijvoorbeeld aan verse maaltijden koken, voldoende groente en fruit eten, kiezen voor volkoren producten, regelmatig vette vis nemen en niet te kiezen voor geraffineerde suikers. 

Wat nog meer
Behalve voeding zijn er ook andere factoren die van belang zijn voor je immuunsysteem. Denk aan je fysieke en mentale gezondheid. Zorg ervoor jat je regelmatig sport en beweegt door bijvoorbeeld te wandelen. Denk ook aan bot- en spierversterkende oefeningen. Door het weer in de winter is het vaak lastiger om naar buiten te gaan, maar op internet zijn talloze workouts te vinden die je lekker thuis kan doen.

Nachtrust is ook heel belangrijk voor je weerstand. Slaap op tijd, vermijd te lang kijken naar een beeldscherm en zorg voor een frisse lucht in de nacht. 

Gezond gewicht
Te veel buikvet zorgt voor productie van stoffen die voor een laaggradige ontsteking kunnen zorgen. Daarom hebben mensen met veel buikvet een minder goede weerstand. Ook mensen met ondergewicht hebben een lage weerstand. Vaak omdat ze onvolwaardig eten of een onderliggende ziekte hebben. Zorg dus voor een gezond gewicht voor een goede weerstand. 

Gezonde darmen
In je darmen leven gelukkig verschillende bacteriën (darm-microbioom) die ervoor zorgen dat slechte bacteriën en virussen geen kans krijgen. 

Voeding rijk aan vezels door voldoende groenten, fruit en volkoren granen kan voor een gebalanceerde darm-microbioom zorgen. Ook gefermenteerde voeding zoals tempé, kefir en yoghurt hebben een positief effect op deze darmbacteriën.

Je darm-microbioom kan uit balans raken door een slecht eet- en leefpatroon. Je weerstand zal hierdoor verminderen. Denk aan veel zitten, roken, alcohol en suikerrijke voeding. 

Wij helpen je graag op weg
Wil je eerst zelf aan de slag om je weerstand te verhogen? Dan hebben wij speciaal voor jou  in onze webshop gezonde weekmenu's waarin voor 2 weken aan schema's staan. Je ziet dan precies wat je kan eten op een dag om gezond en gevarieerd te eten en we hebben er een boodschappenlijst voor je bij gemaakt. 

Wil je meer persoonlijke begeleiding? Maak dan een afspraak op 1 van onze locaties in Den Haag of Voorburg of online via beeldbellen of telefonisch.