Immuunsysteem boosten

Immuunsysteem boosten

Wanneer het koude seizoen eraan komt, slaat helaas vaak de griepgolf toe. Een zwak immuunsysteem is niet de enige reden, maar kan wel een oorzaak zijn. 

Hoe werkt het immuunsysteem

Als ons immuunsysteem optimaal werkt worden infecties zo goed mogelijk afgeweerd. Komt er toch een bacterie of virus langs de verdediging, dan gaat ons lichaam de strijd aan door zelf een ontstekingsreactie op te wekken. Pijn, roodheid, warmte en zwelling zijn verschijnselen die optreden om de ziekteverwekker aan te vallen. Daarna start een herstelproces. Hoe sneller het lichaam aanvalt en herstelt, hoe beter jouw immuunsysteem op dat moment is. 

Het is mogelijk jouw eigen immuunsysteem te boosten. Maar.. werkt het immuunsysteem al optimaal, dan kan dit niet nóg beter worden en is boosten zinloos. Heb je een minder goede weerstand, dan kan boosten heel nuttig zijn. Zorg wel altijd voor een goede basis, voldoende slapen, weinig stress en voldoende beweging voor een goede bloedsomloop. 

Hoewel het boosten van het immuunsysteem (en jouw weerstand) niet kan wanneer deze al optimaal werkt, is het wel mogelijk om dit optimaal te houden.  

Vitamine D wordt ook wel de ‘zonvitamine’ genoemd. Dit komt doordat je lichaam deze vitamine zelf kan aanmaken onder invloed van zonlicht. Maar wanneer de ‘r’ in de maand zit, is er minder zonlicht en maak je nauwelijks vitamine D aan. Daarom kan een supplement in deze periode een goede aanvulling zijn. Mensen met een donkere huidskleur worden geadviseerd om het hele jaar door een vitamine D te slikken.

Groente- en fruitsoorten zitten boordevol vitamines en mineralen. Het is dan ook belangrijk om deze voldoende binnen te krijgen voor een gezond immuunsysteem. Over een drietal voedingsmiddelen willen wij in het bijzonder iets vertellen. 

Knoflook staat al eeuwenlang bekend als middel tegen infecties. Dit komt doordat het veel alline bevat. Deze stof wordt in het lichaam omgezet in allicine en dit stofje helpt ons lichaam om virussen te bestrijden. 

Gember en kurkuma bevatten beide weerstand verhogende stoffen zoals vitamine C en de ontstekingsremmende antioxidanten shogaol en gingerol. Een gembertheetje bij een beginnende verkoudheid of griep is dus écht een goed idee! Het beste effect krijg je met verse gember. Dit kun je gelukkig gewoon in de diepvries bewaren en er telkens afsnijden of -raspen wat je nodig hebt.
Tip voor een ultieme boost: Een klein shotje van kurkuma, gember en citroen. Sinaasappelsap kan toegevoegd worden om het shotje minder bitter te maken. 

Meer praktische tips nodig? Maak een afspraak bij één van onze diëtisten. Wij helpen je graag! Je kan een afspraak maken op 1 van onze 11 locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons (beeld)bellen.