Konijnenvoer

Iedereen heeft wel eens sla en andere rauwkost, konijnenvoer genoemd of horen noemen. Maar laat nou niet alle sla, rauwkost en andere groenten geschikt zijn voor konijnen. Daar kwam Liesbeth achter toen er 2 konijnen werden aangeschaft in haar huishouden. Als kind had Liesbeth altijd een konijn, maar zoals het nu ook gaat met haar kinderen, waren het vooral haar ouders die het konijn verzorgden. Dus er moest weer even in de literatuur gedoken worden, toen Spider en Vlekje het huishouden kwamen verblijden. En verblijden doen ze, want wat zijn ze schattig en lief! Maar ze moeten ook eten. Om over het schoonmaken maar even te zwijgen 😉

Hooi en brokken
Konijnenbrokken werden aangeschaft, zakken met hooi aangesleept en mochten ze nou ook gras, fruit of groenten? Geen idee, even het internet op om dit op te zoeken. 

En daar vond ze het volgende. Konijnenbrokken geef je afhankelijk van hun gewicht in een bepaalde hoeveelheid. Maar hooi, dat mogen ze eten zoveel ze willen en liefst zoveel mogelijk. Want het bevat goede vezels, zodat de keutels lekker hard blijven. Zachte keutels zijn net zo’n probleem bij een konijn als een mens blijkt. En meteen ging de diëtistengedachtengang van Liesbeth aan de haal. Want daar komt meteen de overeenkomst in de voedingsadviezen die wij geven voor een gezonde darmwerking. Veel vezels voor een soepele stoelgang is zowel voor mens als konijn een must. En wij eten dan wel geen hooi, maar halen onze vezels uit volkoren producten (het velletje van de graankorrel bevat veel vezels en goede eigenschappen), peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten en groenten en fruit. 

Groenten en fruit
En er zijn meer overeenkomsten met de mens, want konijnen mogen best wel wat groenten of fruit (niet teveel), maar je kan beter geen ui, koolsoorten, prei en andere gasvormende groenten geven. Dit doet de stoelgang van het konijn geen goed. En fruit mag ook in kleine hoeveelheden, maar overdrijf niet, want teveel suikers ontregelen de darmen van het konijn. En dat is bij mensen niet anders.

Wij begeleiden veel mensen met darmklachten, zoals een opgeblazen gevoel of diarree en zien dan ook geregeld dat deze producten problemen geven. Niet bij iedereen, maar bij een heel aantal mensen is dit wel het geval. Liesbeth denkt er nu over om ook bij een dierenarts consulten te gaan doen, want zoveel verschillen de adviezen niet voor mens of dier 😊 

Goede darmwerking
Een goede darmwerking is dus van belang voor mens en dier. Heb jij vaak buikpijn, last van een opgeblazen gevoel, darmkrampen, diarree of juist obstipatie? Blijf er niet mee rondlopen. Wij kunnen je helpen deze klachten te verminderen en helpen je van je buikpijn af. 
Maak nu nog een afspraak en als je huisdier niet zo lekker poept, dan helpen we die er ook meteen vanaf. 2 vliegen in 1 klap 😉.