Lees het etiket voor informatie

Lees het etiket voor informatie

Wij krijgen geregeld de vraag hoe je nu kan weten wat een gezond en wat een minder gezond product voor je is. Mijn antwoord deel ik hier graag ook met jou. Want ik weet dat deze vraag bij veel meer mensen speelt. Daarom hier een korte intro over het lezen van etiketten. 

Ingrediëntenlijst: 
Via de ingrediëntenlijst kan je zien uit welke producten het totale product bestaat. Daarom zie je op bijvoorbeeld mandarijnen of broccoli geen ingrediëntenlijst, want een mandarijn is een mandarijn en bestaat alleen uit mandarijn. Daar wordt niets aan toegevoegd. Zo gauw er meerdere ingrediënten in een product zitten, dan moet er op het etiket een ingrediëntenlijst beschikbaar zijn. Producten zonder etiket / ingrediëntenlijst, zijn natuurlijk het aller gezondst, want onbewerkt. 

Wat er het meest in een product zit staat als eerste op de lijst. Wat er het minst inzit, dat staat als laatste. Zo kan je bijvoorbeeld van een product waar de lijst start met suiker, sowieso al concluderen, dat dit geen erg gezond product is. Staat als eerste op de lijst water, groente of fruit, dan zit je goed. 

Eiwitten:
Voldoende eiwitten eten is belangrijk om gezond te zijn en te blijven. Goede eiwitbronnen bevatten meer dan 10 gram eiwit per 100 gram. Toch kan ook een product met minder eiwit wel een gezond product zijn. Zoals bijvoorbeeld kwark of yoghurt. Uit dierlijke eiwitten haal je makkelijker voldoende eiwitten dan uit plantaardige producten. Dus eet je vegetarisch, zorg dan dat je 20% meer eiwitten eet om te zorgen dat je lijf voldoende eiwitten om kan zetten uit je voeding. 

Vezels:
Veel vezels in een product is ook een goed teken. Wil je bijvoorbeeld brood of crackers kopen? Kijk dan naar een brood met 7 gram of meer per 100 gram product. Volkorenproducten bevatten het meeste vezels. 

Suikers:
Toegevoegde suikers heb je niet nodig. Ze bevatten geen voedingsstoffen die gezond voor je zijn. Zij leveren, zoals we dat noemen, lege calorieën. Suiker staat niet alleen als suiker op de ingrediëntenlijst, maar kan er nog wel op 50 manieren aan toegevoegd zijn. Bijvoorbeeld in de vorm van glucosestroop, fructosestroop, honing of appelsap. Ook dit zijn suikers die geen voedingswaarde leveren. 

Het is vooral handig om etiketten te vergelijken, dus het ene product met het andere product. Kies bijvoorbeeld het product met de meeste vezels of eiwitten of de minste suikers. Bedenk dat iedereen een ander doel heeft. Moet je aankomen in gewicht, dan let je op heel andere dingen, dan als je wil afvallen of als je allergisch bent voor bepaalde stoffen. 

Wil jij weten waar jij specifiek op moet letten bij het doel dat jij hebt? Dan kan je een afspraak maken met één van onze diëtisten. Zij kan dan specifiek op jouw situatie ingaan en er zo voor zorgen dat jij weet waar je op moet letten op het etiket en zorgen dat je op deze manier jouw doel gaat halen!