Nationale Week zonder Vlees

Het is deze week de Nationale week zonder vlees. Een goed moment om stil te staan bij onze vleesconsumptie. Het verminderen of vermijden van dierlijke producten is populair. Vanwege het welzijn van dieren en/of het milieu of vanwege de gezondheidsvoordelen van een meer plantaardig dieet.
Is vegetarisch eten gezond? Stel dat je je eetpatroon wil aanpassen: waar moet je dan op letten?

Uit onderzoek is gebleken dat het minderen van vlees goed is voor onze gezondheid, een maximum van 500 gram per week is de aanbeveling. Als je volledig stopt met het eten van vlees en vis is het wel belangrijk dat je goed oplet of je nog een volwaardig eetpatroon hebt. Kies voor voldoende plantaardige alternatieven om zo de juiste essentiële voedingstoffen binnen te krijgen. Denk aan hoogwaardige eiwitten, omega 3, vitamine B12 en mineralen zoals ijzer, calcium, zink en jodium. Ze zorgen onder andere voor groei, opbouw en herstel van weefsel, het transporteren van zuurstof door ons bloed en een goede werking van ons zenuwstelsel. 

Kies de juiste alternatieven om tekorten te voorkomen

Omdat plantaardige eiwitten kwalitatief minder zijn dan dierlijke eiwitten, is het belangrijk dat je als vegetariër meer eiwitten binnenkrijgt. Vooral het variëren van eiwitbronnen is hierin belangrijk. 

Uit het rijtje essentiële voedingsstoffen is er voor vitamine B12 de grootste kans om een tekort op te lopen. Het komt van nature alleen in hoge concentraties voor in dierlijke producten en nauwelijks in plantaardige producten. Naast vlees zit het in melkproducten, eieren en kaas. Een alternatief is een supplement. 

Pas op met kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt

Koop je regelmatig kant-en-klare vleesvervangers? Pas hiermee op, want de voedingswaarde is vaak minder goed dan andere vervangingen voor vlees zoals peulvruchten, tofu en tempé. 

Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten meer. Naast de aandachtspunten die gelden bij een vegetarisch voedingspatroon is het bij veganisten extra belangrijk te letten op voldoende inname van producten verrijkt met vitamine B12 en calcium om tekorten te voorkomen. Plantaardige producten op basis van granen, noten en zaden zijn bijvoorbeeld geen volwaardige melkvervangers. 

Maak een afspraak

Wil je graag vlees en/of vis minderen of ben jij vegetarisch/veganistisch en wil je extra tips om jouw voeding volwaardig te houden? Maak dan een afspraak bij één van onze diëtisten. Wij coachen je graag! Je kan een afspraak maken op 1 van onze 11 locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons beeldbellen of telefonisch aan de slag.