Verschil tussen de broodsoorten

Verschil tussen de broodsoorten

Brood is niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Wit, volkoren, spelt, meergranen... Er is ontzettend veel keus. En wat is nou eigenlijk het verschil? 

Warenwet besluit Meel en Brood
Sinds 1 juli 2020 gelden er strenge regels voor bakkers. In dit besluit staat onder andere dat de kleur van brood niet meer bepalend is voor de naam, maar de ingrediënten en de gebruikte graansoort. Zo weet je precies wat je koopt. 

Ook de benamingen wit en volkoren zijn hierin vastgelegd. Wit tarwebrood moet voornamelijk bloem zonder zichtbare zemelen bevatten en bij volkorenbrood moet de zetmeelrijke kern, kiem en zemelen in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn. 

In de pratijk
Als één graansoort wordt benoemd in de naam moet het meelbestanddeel (tarwe, spelt, mais etc.) voor minimaal 98% afkomstig zijn van deze graansoort. Bij meerdere granen worden deze in de volgorde van de hoeveelheid waarin zij in het brood aanwezig zijn benoemd. Een brood met 94% tarwe en 6% maïs mag dus geen maïstarwebrood heten, maar tarwemaïsbrood.

Volkoren producten hebben altijd de voorkeur. Ze zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een langere verzadiging. Mits de rest van het eetpatroon ook in balans is natuurljk. 

Wil je weten of jouw eetpatroon in balans is?
Maak een afspraak met één van onze diëtisten? We helpen je graag!